Potražnja kancelarijskog prostora

U drugom kvartalu 2014. godine je zabeležena sporija aktivnost koja je ukupno iznosila 9.356 m2, što je manje od rezultata ostvarenih u prethodnom kvartalu. Verujemo da je razlog tome nedostatak nove ponude na tržištu usled čega stopa slobodnog prostora konstantno pada i stvara ograničenu ponudu kancelarijskog prostora za zakupce.

Oko 78% aktivnosti se odnosi na nove transakcije, 18% na proširenje postojećeg prostora i preostalih 4% na obnovu postojećeg prostora. Zabeleženo je ukupno 16 transakcija, sa prosečnom zakupljenom kvadraturom od 585 m2.

Kada analiziramo potražnju po sektorima, IT kompanije su ostale najjači sektor sa 29% učešća, praćene sektorom Profesionalnih usluga sa 27% i sektorom oglašavanja i medija sa 14%. Ostatak tražnje je raspoređen među bankarskim sektorom, osiguranjem, proizvodnjom, pravnim i drugim sektorima.

Cene zakupa i stope prinosa poslovnog prostora A klase na najboljim lokacijama

Cene zakupa poslovnog prostora A klase na najboljim lokacijama tokom drugog kvartala su ostale stabilne kao i prethodnih 18 mesecii variraju između 14 i 16,5 EUR po m2 mesečno dok su procenjene stope prinosa iznosile između 9 i 9,5%.

Osnivanje Beogradskog istraživačkog foruma

Po ugledu na platforme za razmenu podataka koje već postoje u Varšavi, Pragu, Bukureštu, Budimpešti i Zagrebu, tri vodeće konsultantske kuće za nekretnine u Srbiji - "CBS International" (deo CBRE grupacije), "Colliers International" i "Jones Lang LaSalle" osnovale su Beogradski istraživački forum krajem 2012. godine, sa ciljem da sakupe, analiziraju i objave ključne podatke o tržištu nekretnina. Kompanije će od sada zajedno prikupljati, analizirati i tromesečno objavljivati glavne pokazatelje tržišta kao što su broj kvadrata izdatog kancelarijskog prostora, visina zakupa i stope prinosa poslovnog prostora klase A na najboljim lokacijama.

 

 

 

 

Izvor: eKapija