Holandski trgovinski lanac Spar u Srbiju će ući tako što će kupiti Merkator S u našoj zemlji, nezvanično saznaju Novosti. Ova opcija, navodno, postojala je i na početku krize sa Agrokorom, ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatskog giganta, koji gazduje Merkatorom S, u čijem sastavu su Idea i Roda. Ipak, kako je sedište Sberbanke, kao vlasnika Agrokora, u Beču, gde se nalazi i Sparovo sedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo verovatno je da se vode pregovori da im se ustupi maloprodaja u Srbiji, dodaje beogradski list.

Uz to, ruski bankari nemaju preterani interes da "ređaju police po Balkanu", tvrdi izvor Novosti, pa će do konačnog dogovora najverovatnije i doći. Ako već i nije! Inače, Spar kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od Lidla, koji ima grinfild investicije. Spar je klasičan ritejl lanac, sa premijum robom.

Da polako kucaju na naša vrata, potvrdio je i za B92 direktor Spara za prosirenje i razvoj Bostjan Brantus. Oni će, navodno, kada stabilizuju tržište u Hrvatskoj, preći na našu zemlju.

Kako je Brantuša izjavio, planovi će biti poznati u doglednoj budućnosti. Oni ne isključuju ni akviziciju, a sam način ulaska Spara u Srbiju će zavisiti od trenutne situacije na tržištu. Uz to, on je naveo i da je propadanje Agrokora uticalo na njih, kao i da u svemu vide šansu. Tako su preuzimanjem trgovina Bila dobili još 20 drugih radnji, pa je Špar sa 10 narastao na 100 trgovina.

Ipak, sa svime treba biti strpljiv i čekati konkretne odluke, jer se i Lidl najavljivao godinama, smatra ekonomista Dragovan Milićević.

- Ova informacija je i mene iznenadila - kaže Milićević.

- Spar je trgovinski lanac koji je više kategorije, i po ceni i po kvalitetu, od Lidla i drugih trgovina. Kao što je Merkator. Ipak, to našim građanima donosi samo veći asortiman, ali je ta roba većim delom uvozna. Kao što i Lidl nabavlja bar 70% robe od svojih matičnih firmi, koje su van Srbije. Jedino su Slovenci uspeli da se izbore da dobar deo asortimana bude domaćeg porekla. Ovako, imaćemo još jedne koji će da izvlače novac iz zemlje a da ne upošljavaju dodatne kapacitete u Srbiji. Špar našim građanima sigurno neće doneti niže cene.

Na tvrdnje da bi Spar mogao da preuzme Merkator S, ekonomista Milićević kaže da nije isključeno da oni to urade. Ako imaju eksterni razvoj, sigurno da postoji šansa i želja da kupe Merkator. Sigurno je i da će doneti dobru cenu, ali i kvalitet. Međutim, mislim da će morati i da se prilagode domaćoj platežnoj sposobnosti. Ni Lidl nema iste cene u Slovačkoj, Sloveniji ili Grčkoj. Sigurno je da Špar neće biti jeftiniji od Lidla i Disa.


LJAJIĆ: Ima prostora za dolazak Spara u Srbiju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da na tržištu Srbije ima prostora za dolazak velikih trgovinskih lanaca, kao što je holandski Spar.

Komentarišući za TV Prava izjave , kako prenosi Tanjug, predstavnika Spara da razmatraju mogućnost poslovanja u Srbiji, Ljajić je kao da bi to bilo više nego dobrodošlo.

On je kazao da dolazak novih trgovinskih lanaca ne zavisi od Vlade Srbije već od investitora, ali da takve najave govore o stabilnosti i potencijalu tržišta. 

Konkurencija na tržištu je poželjna, istakao je Ljajić i naveo da trenutno u Srbiji 30 odsto trgovine čine moderni trgovinski lanci, dok je 70% tradicionalna trgovina, a u regionu je obrnuta situacija.

Trgovinski lanac Spar osnovan je u Holandiji 1932. godine. Posle osnivanja, širili su se dalje po zemlji, da bi 1947. godine otvorili prvu radnju u Belgiji. Danas postoje u 34 zemlje, sa oko 16.000 radnji. Najveći lanac supermarketa je u Austriji, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu osnovan je 2007. godine sa sedištem u Beču

 

(izvor: ekapija)