Prošlog meseca trend jeste krenuo u suprotnom pravcu, a sada po pojedinim gradovima ponovo imamo mesečni rast cene kvadrata od čak šest procenata.

U septembru, suočeni sa prosečnim cenama kvadrata tog meseca, vidimo da se trend rasta cena nastavio, i to najviše u Novom Sadu, gde je cena kvadrata rasla i okruglo 6 odsto. Sličan rast je beležen i u mnogim drugim gradovima, što znači da je na 1.000 evra poskupljenje samo za mesec dana iznosilo 60 evra.

POSKUPLJENJE NA PALILULI, VOŽDOVCU, PAD NA MIRIJEVU

Prestonica je i dalje neprikosnoveni šampion po visini cene kvadrata. U septembru je prosečna cena kvadrata u centru grada rasla 0,96 odsto, i iznosila je 2.619 evra. Na drugom mestu po visini cena kvadrata je Vračar, gde su cene kvadrata u septembru rasle 0,88 odsto, što je popelo prosečnu cenu kvadrata na 2.411 evra po metru kvadratnom.

Prosečna cena kvadrata na Paliluli je u septembru iznosila okruglo 2.000 evra, što znači da je rasla za 2,2 odsto u septembru. Iza Palilule je Voždovac, gde je prosečna cena kvadrata rasla 0,53 odsto i ona je u septembru iznosila 1.897 evra.

U prestonici dve opštine, u kojima nekretnine.rs prati prosečne cene kvadrata, zabeležile su pad. Na Novom Beogradu prosečna cena kvadrata je pala za 0,1 odsto i u septembru je bila 1.966 evra. Na Mirijevu je cena kvadrata pala na 1.252 evra, tj. pala je za 1,34 odsto.

NOVI SAD

Najskuplji kvadrati u septembru su bili u centru Novog Sada - 1.756 evra, što znači da je cena u septembru porasla za 0,53 odsto. Po visini prosečne cene kvadrata na drugo mesto u Novom Sadu je izbilo naselje Grbavica, gde je cena rasla u septembru čak 6 odsto, i gde se prosečna cena kvadrata u septembru popela na 1.750 evra.

Pad cena u septembru je zabeležen u Novom Naselju (1,94 odsto), gde je prosečna cena bila 1.414 evra, i Podbari (pad od 0,79 odsto), gde je cena u septembru pala na 1.635 evra.

NIŠ

U Nišu, potrebno je istaći, nije zabeležen pad prosečne cene kvadrata. Najveći rast je zabeležen u naselju Durlan, od 5,49 odsto, što je popelo prosečnu cenu na 980 evra po kvadratu. U naselju Pantelej cene su u septembru rasle 1,9 odsto, na 1.019 evra.

Na trećem mestu po stopi rasta u Nišu u septembru je naselje Palilula, gde su cene kvadrata rasle za 0,76 odsto i popele prosečnu cenu kvadrata na 1.060 evra.

U centru Niša, na Bulevaru Nemanjića, prosečna cena kvadrata u septembru je ostala ista 1.443 evra.

U PANČEVU RAST VEĆI OD 4 ODSTO

U Kragujevcu cena kvadrata je rasla 2,22 odsto, i prosečna cena kvadrata u ovom gradu u septembru je bila 828 evra.

U Pančevu prosečna cena kvadrata u septembru je iznosila 1.013 evra, što znači da je u odnosu na mesec ranije uvećana za čak 4,22 odsto.

KADA ĆE PAD CENA?

Kako je za „Blic Biznis“ rekao Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, samo u slučaju da ponuda bude veća od tražnje, i to u većim gradovima, možemo da očekujemo značajan pad cena nekretnina.

-Takođe, onog trenutka kada građani prestanu da kupuju stanove za keš, kada prestane ta linija finansiranja, možemo da očekujemo da će cene pasti - kaže Rodić.

Prema podacima, čak 80 odsto kupljenih stanova u ovoj godini je upravo kupljeno sa kešom.

-Još jedan faktor, koji je presudan za pojeftinjenje, jesu cene građevinskog materijala, i onog trenutka kada on prestane da poskupljuje možemo da očekujemo da će rast cena kvadrata stati - nastavlja Rodić.

Izvor: novosti.rs