Beograd, 26. mart 2021. U utorak, 23. marta održana je u onlajn formatu Šesta srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture pod nazivom „Razvoj budućnosti“. Konferenciju je otvorio g. Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Konferenciji je onlajn pratilo skoro 300 učesnika.

"Prioritet Vlade Srbije da se naša zemlja povezuje sa regionom, Evropom i svetom u putnom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju", istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, otvarajući konferenciju, koja se održala onlajn.

Momirović je naveo da Srbija danas izdvaja višestruka sredstava za ulaganja u infrastrukturu, a da je infrastrukturno povezivanje sa državama regiona ne samo politički i strateški cilj države već i civilizacijsko dostignuće na koje smo dugo čekali".

"Danas postaje gotovo nezamislivo da Srbija kao moderna i uređena evropska zemlja ne gradi mrežu najmodernijih autoputeva i brzih pruga i da ne uspostavljamo avio linije ka svim najznačajnijim evropskim i interkontinentalnim destinacijama", rekao je Momirović.

Gradski arhitekta Beograda Marko Stojčić istakao je na konferenciji pod nazivom "Razvoj budućnosti" da su građevinski radovi u Beogradu možda bili usporeni na početku pandemije, ali samo do trenutka dok se nisu odredile mere zaštite na lokacijama, te da su generalno tekli bez obzira na situaciju.

"Projekti moraju da se nastave, a normalno, ekonomsko pitanje je bitno i da situacija nije ista kao pre pandemije, ali se trudimo da sav novac predviđen bvudžetom iskoristimo za projekte. Naravno, da bismo imali novac za sve to neophodno je imati privatne investitore koji će da nastavljaju da grade kao i prethodnih godina", istakao je Stojčić.

Posledice pandemije na tržištu nekretnina su pre svega promena stava kupaca jer se sada traže kuće, na obodu grada i gledaju se i drugi delovi grada osim centralnih, navodi on.

Govoreći o potencijalima i investiranju u budućnosti, generalni direktor kompanije AFI Europe Serbia Adir El Al istakao je da je stambeni prostor izuzetno atraktivan i da će tako ostati, a da je samo potrebno izbarati prave lokacije. Takođe, dodao je da je logistika nerazvijen sektor, dok smatra da je svakako kancelarijski prostor pokretač razvoja.

Adir El Al je izjavio da su infrastrukturni projekti i uopšte razvoj infrastrukture uvek glavni pokretač i veliki podsticaj investitorima u oblasti real estate-a jer pokazuju spremnost jedne Vlade da ulaže u razvojne projekte.

"Svi smo se složili da je infrastruktura ključni pokretač razvoja sektora nekretnina i podrazumeva se i stabilna Vlada i stabilno stanje, onda se mogu razvijati i uspešni projekti", kaže Adir El Al.

Generalni direktor kompanije Atrijum Roman Klot istakao je da će se stvari po pitanju kancelarijskog prostora promeniti, ali tako što će firme transformisati kancelarije - "možda će biti malo zdravije, bolje pripremljene za neku komunikaciju".

"Možda ne u svakom gradu, ali u većim kancelarije neće biti sjedinjene na jednom mestu i mnogi će raditi fleksibilno, gde će im kancelrije biti bliže kućama, tako da će se tržište promeniti, ali kancelarije neće biti suvišne", ocenio je Klot.

Čast nam je da najavimo da smo po prvi put na ovom projektu napravili saradnju sa Britansko-Srpskom Privrednom Komorom i Britanskom Ambasadom u Beogradu i imali smo puno govornika iz inostranstva koji su sa publikom podelili svoje iskustvo i ekspertize iz stručnih oblasti kojim se ova konferencija bavi. Na konferenciji se obratio veliki broj zvaničnika i stručnjaka iz sektora među kojima su Martin Vickers MP, trgovinski izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan; Louis Taylor, izvršni direktor UK Export Finance (UKEF); dr David Landsman, predsednik Britansko-Srpske Privredne Komore; Marko Stojčić, arhitekta Grada Beograda; Vlaho Kojaković, direktor odeljenja za imovinu i turizam, EBRD iz Velike Britanije; Alessandro Bragonzi, direktor regionalnog predstavništva Evropske Investicione Banke (EIB) za Zapadni Balkan; Petar Orlić, Real Estate Partner u advokatskoj kancelariji JMW Solicitors LLP iz Velike Britanije; Ivan Gazdić, predsednik komiteta za nekretnine i infrastrukturu pri Savetu Stranih Investitora (FIC); Stefano Maio, menadžer razvoja poslovanja kompanije Bechtel; Vojkan Branković, osnivač i direktor kompanije Apeiron iz Velike Britanije; Milan Elezović, direktor kompanije Credit Suisse; Michael Roskelly, direktor kompanije Cadenza Principal Finance; Adir El Al, generalni direktor, AFI Europe Serbia; Aleksandra Čupić, direktor real estate sektora u kompaniji Erste Bank; Roman Klott, direktor kompanije ATRIUM, Ivana Rajković, direktor za transakcije i portfolio menadžment kompanije Poseidon Group; Ana Petrović, direktor sektora ekspanzije kompanije Lidl Srbija KD; Jonathan Ashmore, osnivač i glavni arhitekta britanske kompanije Anarchitect; Vasilije Jauković, glavni bankar za imovinu i turizam, EBRD iz Velike Britanije; Dejan Hadžić, šef sektora za osiguranje i nekretnine u Ministarstvu Finansija Republike Srbije i dr.

Konferencija ima za cilj razmenu ideja i informacija iz oblasti nekretnina i infrastrukture u Srbiji i širem regionu. Poseduje prezentacije najviših članova lokalne poslovne zajednice i najviših državnih predstavnika. Događaj privlači više od 250 visoko relevantnih učesnika iz velikih Real Estate kompanija, građevinskih firmi, finansijskih institucija, kompanija iz javnog sektora, novinare i nezavisne Real Estate profesionalce iz Srbije i inostranstva. Ovogodišnja konferencija je pružila dragocen uvid u izazove u imovinskim & infrastrukturnim projektima, investiciona pitanja - perspektive, potrebe i rizike, budućnost komercijalnih i logističkih nekretnina, kao i budućnost shopping & retail centara, ciljeve građevinske industrije i osvrt na buduće investicije koje su u skladu sa održivim razvojem, promenljive prilike pri proceni imovine i ostale važne teme.

Teme konferencije:

 

Imovinski & infrastrukturni projekti: izazovi i prilike

Uslovi za investicione kriterijume: rizici i nagrade

Trendovi i problemi finansiranja imovinskih i infrastrukturnih projekata

Tržište komercijalnih, logističkih nekretnina i ritejl & šoping centara

Cilj građevinske industrije: povezivanje budućih investicija sa održivim razvojem

Procena imovine: promenljive prilike

 

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International a konferencija se organizovala pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Privredne Komore Srbije, Britansko-Srpske Privredne Komore, Britanske Ambasade u Beogradu, UK EXPORT FINANCE (UKEF), EBRD UK, Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije i Društva procenitelja Srbije a podržale su je kompanije LIDL SRBIJA KD, ERSTE BANK, AFI EUROPE SERBIA & SKYLINE BELGRADE PROJECT, ATRIUM PROPERTY SERVICES i POSEIDON GROUP.

 

Medijsko sponzorstvo obezbedili su poslovni portali EKAPIJA, HALO OGLASI, GRADJEVINARSTVO.RS, KANCELARIJA INFO, BEOBUILD, RETAIL SEE GROUP, 4ZIDA.RS, E2 PORTAL, SASOMANGE.RS i BLIC BIZNIS – NEKRETNINE.RS

 

O organizatoru:

Simeon G. Tsomokos SA iz Grčke osnovao je afilijaciju u Beogradu, TGI Group International 2000. godine, koji pruža usluge korporativnih komunikacija na srpskom tržištu. U bliskoj saradnji sa matičnom atinskom kompanijom, TGI Group International nudi domaćim i međunarodnim klijentima kvalitetne usluge u oblasti komunikacija, radi lakšeg ostvarenja njihovih poslovnih ciljeva. TGI Group International je postao važan poslovni partner kako za međunarodne kompanije koje žele da uspostave ili konsoliduju svoje prisustvo u Srbiji tako i za lokalne kompanije koje žele da se prošire i postanu konkurentne na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite Jagodi Dokić na +381 65 3032 237, ili na email: [email protected]