Praktično, meseci pred nama doneće intenzivniju kupoprodaju stanova, i u većim i u manjim gradovima, a glavno pitanje je šta će biti sa cenom kvadrata. Cena je upitnija tim pre što nije bilo niti pada niti značajnijih oscilacija tokom prethodnog kriznog perioda.

Trenutna situacija je sledeća - tržište nekretnina je stabilno, tražnja je i dalje veća od ponude, novogradnja je u fokusu kupaca. I sve to kad se sabere daje jasnu i računicu i poruku - jeftiniji stan na proleće ne treba očekivati i pre treba reći da bi cene mogle da budu čak i nešto veće.

I to bi mogao da bude trend i u prestonici, ali i u drugim velikim gradovima u Srbiji, gde se takođe pokazalo da je cena kvadrata stabilna, čak i nešto veća nego u istom periodu prošle godine.

"Cene na tržištu nekretnina su i dalje vrlo stabilne. Tražnja je veća od ponude, te dokle god bude tako - mi ne očekujemo neki pad u cenama nekretnina. Izuzetno je velika potražnja za novogradnjom, stanovi se prodaju još na početku izgradnje, bukvalno još dok je zgrada u temeljima, a polovnih stanova nema dovoljno u ponudi", rekla je Anita Pešić, menadžer za razvoj sajta Nekretnine.rs.

Prema informacijama sa sajta Nekretnine.rs u poslednjih mesec dana nije bilo velikih oscilacija po pitanju cena. Posmatrajući Beograd čak je primećen rast i to od oko 1,5 odsto u centru grada, te blagi pad na Mirijevu i Paliluli. Očekivano, po najvišim cenama se prodaju stanovi na Dorćolu i Vračaru.

Blagi rast cene zabeležen je i u drugim velikim gradovima, a uprkos mnogim očekivanjima da bi korona kriza mogla da obori vrednost kvadrata.

Što se tiče Novog Sada, područje Grbavica ima minimalan rast cene po kvadratu od oko jedan odsto.

U Nišu su zabeležene veće oscilacije. Tako je u naselju Pantelej cena porasla tri odsto, a u Durlanu više od sedam procenata. U Pančevu je minimalan rast cene od oko jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. I sve su to cene koje su u obračun uključile i starogradnju i novogradnju.

Poznavaoci inače ukazuju i da bi skuplji materijal sada mogao dodatno da podigne cenu kvadrata.

Kako navode cena gvožđa je skočila od 30 do 40 odsto, tako da su u različitim procentima poskupeli svi proizvodi od čelika.

Inače, poslednji izveštaj RGZ ukazuje da tržište nekretnina u Srbiji ne posustaje.

Gledano po gradovima, u odnosu na prethodni kvartal udeo stanova u ukupnom prometu nepokretnosti u Beogradu veći je za 1,4 odsto, u Nišu za 2,4 odsto, Novom Sadu za 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu u padu za 2,8 odsto.

Inače, najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u poslednjem kvartalu 2020. godineprodat je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je i najviše novca izdvojeno - oko 1,4 miliona evra.

Izvor: Alo.rs