OPŠTINSKI poslovni prostor, posle promene Statuta grada Beograda, neće biti pod kontrolom lokalnih jedinica, već će za njihovo izdavanje biti zadužena gradska uprava. Ovu informaciju "Novostima" juče je potvrdio i gradonačelnik Siniša Mali.

 

- Smatram da bi objedinjavanje poslovnog prostora omogućilo da se njim upravlja efikasnije i bolje - objašnjava centralizaciju Siniša Mali. - Preduslov za to je da se promeni Statut grada Beograda, na čemu radna grupa trenutno radi.

 

Prema rečima prvog čoveka prestonice, u gradskoj upravi očekuju da će novi statut, zajedno sa izmenama Zakona o glavnom gradu, usvojiti ove godine.

 

- Sav poslovni prostor i jeste u vlasništvu grada, samo je nekim odlukama ranije dat na upravljanje pojedinim gradskim opštinama. Ni na koji način opštine ne bi bile uskraćene za nešto, s obzirom na to da bi grad Beograd garantovao prihod koji sada dobijaju od zakupnine - priča Mali.

 

Ovaj predlog promene Statuta opštinski funkcioneri iz centralnih gradskih opština dočekali su na nož. Prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Stari grad, ovakvim potezom se ne ide na dugo najavljivanu decentralizaciju, već se direktno ukrupnjuje heterogeni sistem.

 

- To bi bio loš potez, jer je u prošlosti grad raspolagao poslovnim prostorom, a rezultati su bili katastrofalni. Zbog toga je i vraćen lokalnim jedinicama - objašnjava Kovačević. - Mi se zalažemo da se opštini vrati još više ingerencija, a ne da uzima tako bitan segment za funkcionisanje grada.

 

NIJE EFIKASNO

FORMIRANjEM novog, megalomanskog javnog preduzeća, napravio bi se neefikasan sistem. Zamislite da na jednom mestu izdaju poslovni prostor u Resniku, Meljaku i Knez Mihailovoj ulici. Takva odluka nije opravdana ni iz ekonomskog ugla, objašnjava Dejan Kovačević, prvi čovek Starog grada.

 

Stari grad je do prošle godine raspolagao sa 114.000 kvadrata poslovnog prostora. Tokom ovog mandata, grad je doneo nekoliko odluka, a jedna od njih se odnosila i na to da se veći deo prihoda od zakupa slije u gradsku kasu, a onda raspodeli opštinama. Ovakvo raspolaganje novcem, prema Kovačevićevim rečima, odrazilo se na budžet Starog grada. Sa 1,7 milijardi iz 2012., ove godine u kasi su imali duplo manje novca - oko 800 miliona.

 

Protivnici centralizacije navode da su opštinski budžeti već dovoljno osiromašeni, pa jedva imaju novca da podmire tekuće troškove i plate zaposlenih. Kao argument navode da, ukoliko bi se sav poslovni prostor na teritoriji grada upisao na jedno mesto u gradskoj upravi, zatvorilo bi se stotinak radnih mesta u 17 opštinskih javnih preduzeća.

 

Za razliku od Kovačevića, Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica, smatra da to možda i neće biti loš potez.

 

- Ukoliko postoji dobra koordinacija i saradnja sa gradom, može da se postigne dobar rezultat. Nije bitno ko vodi poslovni prostor, već kako se vodi - zaključuje Kolarić.

 

 

PRAZNO OKO 220 JEDINICA

 

GRAD Beograd u ovom trenutku, bez opštinskog poslovnog prostora, raspolaže sa 1.489 poslovnih jedinica, odnosno 267.147 kvadrata. Na pola godine, javnim konkursima, zainteresovanim zakupcima nude, u proseku, oko 220 praznih lokala. Mnogi od ovih lokala ne mogu godinama da pronađu zakupce.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.novosti.rs/